Ordliste

Ophavsret = komponistens/Skaberens ret

Publishing = udgivers ret (pladeselskab, forlag etc.)

Master = indspillers (Kunstner, band, rettighedshavers) ret

KODA = betaling til komponisten, når musikken spilles offentligt

Synkronisering = man kan få ret til at bruge musikken i sin film efter tilladelse fra udgiver og indspiller, men det kræver stadig KODA afgift (Gælder dog ikke NCB betaling, da den er indbygget i en clearing)

Public domain = fri ret til musik 70 år efter komponistens død, hvor du frit må indspille det selv (formuleringen burde hedde: Når en komponist har været død i 70 år, ejer han, og hans slægtninge ikke længere rettighederne til nummeret, og du kan frit indspille det igen uden at betale. Bruger du et værk der er indspillet og er public domain, skal indspilleren af det værk (Master-rettighedshaveren) spørges om lov, eller betales for hans udgave af tracket)

 

  • Sørg for at have alle rettigheder til den musik du bruger i din film – også selv om det er musik, der spilles i radioen i scenen eller du kun bruger 3 sek. (Der skal altid spørges om lov – ALTID)
  • Hvis du har fået tilladelse af udgiver og indspiller til brug af deres musik i din film, så skal der stadig betales KODA afgift, hvis filmen vises offentligt. (Er det i en biograf eller til en festival eller på en messe, er det fremføringstedets KODA-aftale, der dækker KODA-afgiften)
  • Få alle aftaler på et stykke underskrevet papir eller scannet dokument – det er ikke nok pr. mail! (I det hele taget, så sørg for at du kan dokumentere din ret til at bruge musikken)
  • Musik kan trackes digitalt worldwide, så selv om din film ikke er tænkt til visning på forskellige platforme, så skal du sikre dig rettighederne. (Youtube bruger et system der hedder ”Tunesat”, der er en meget avanceret form for Shazam)
  • Kontakt KODA, hvis du vil i kontakt med en kunstner/musiker. De har kontaktoplysninger til rettighedsindehaveren.

 

Odense Filmværksted betaler ikke til KODA og kan derfor ikke godkende film med clearede rettigheder med mindre det er royaltyfree musik

En komponist “kan gøre” 20% af sin musik KODA fri. (Ifølge lovgivningen må man IKKE frasige sig rettighederne til et værk. Komponister giver dog deres musik ud gratis alligevel, hvis det passer dem)